Europa are nevoie de o noua viziune a integrarii, care sa ghideze relansarea economica si proiectul comunitar, iar Romania trebuie sa isi defineasca mai clar domeniile competitive in contextul strategiei Europa 2020, le-a transmis prof. univ. dr. Vasile Puscas membrilor Clubului Romania-UE intr-o dezbatere care a avut loc luni, 13 septembrie, la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

„Chiar si in strategia 2020, Uniunea Europeana nu a facut pasul spre o viziune, ramanand fixata pe o logica a tintelor calculate in moment, dar necorelate. Discutia privind viziunea Europei, care incepuse firav, a fost estompata de criza economica, de schimbarile tratatelor, precum si de anul electoral 2009. Aceasta oportunitate a fost ratata, dar institutiile comunitare – si mai ales Comisia, care are monopolul initiativei – trebuie sa se foloseasca de noile puteri conferite de Tratatul de la Lisabona pentru a avansa procesul de integrare pe baza unei viziuni europene. Interguvernamentalismul si-a dovedit ineficienta in a combate criza economica, iar abordarea actuala, pe baza de obiective punctuale ale statelor membre, nu va fi suficienta pentru a asigura redresarea post-criza si dezvoltarea ulterioara a Uniunii Europene”, a declarat Puscas.

In ceea ce priveste Romania, Puscas a aratat ca aceasta trebuie sa isi defineasca mai clar domeniile competitive. In acelasi timp, exportul de resurse umane poate avea efecte negative asupra evolutiei tarii. „Pentru Romania, actuala atitudine de asteptare este mai degraba paguboasa. Tinta Romaniei de investitii in cercetare si dezvoltare este de 2% din PIB, dar pana acum nu s-a reusit decat 0,58%. Resursele umane sunt un avantaj competitiv urias al Romaniei, dar in lipsa investitiilor  in acest domeniu si in educatie, acest avantaj va fi pierdut. Ne trebuie strategii pe termen lung si un mai bun management de politici publice in Romania”, a adaugat Puscas.

Vicepresedintele Clubului Romania UE, Anca Toma, a subliniat ca „Prin dezbateri ca aceasta, Clubul Romania-UE doreste sa contribuie la crearea unei comunicari mai bune a implicatiilor pe care evolutia continua a  politicilor europene le are asupra  integrarii europene a Romaniei. In acest context, dezbateri precum cea privind strategia Europa 2020 pot sprijini modul in care Romania se raporteaza la politicile comunitare. Dezbaterea europeana este necesara, dorim sa contribuim la continuarea ei la Bruxelles si in tara”.

Programul National de Reforma al Romaniei, aferent strategiei Europa 2020, va fi prezentat in noiembrie 2010, pentru a fi discutat cu Comisia Europeana si supus consultarii publice, si va fi adoptat in 2011.

La discutii au participat Mihai Adamescu, responsabil de strategia Europa 2020 in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE, membri ai Clubului Romania-UE si alti experti in afaceri europene.

Sursa: Clubul Romania-UE